fbpx

Naši korisnici su nas ocijenili s prosjekom 9.6

Nazovite nas

Zatražite ponudu!

Pretpostavljam da ste se u komunikaciji sa programerom ili administratorom web sustava često puta našli u nezgodnoj situaciji poradi nerazumjevanja nekih pojmova kojima taj isti barata :), a pritom vam je bilo neugodno pitati što taj pojam u stvari predstavlja.

U ovom članku ću vam pokušati što bolje objasniti neke najčešće pojmove s kojima ćete se u budućnosti najvjerojatnije susresti u raznoraznim komunikacijama.

Kratki web pojmovnik:

  1. Domena – domena je virtualna adresa vaše web stranice i ona je unikatna.
  2. Server – web server je vrlo snažno računalo na kojima se smještaju web stranice sa pripadajućim datotekama. Najčešće se serveri nalaze u tzv. data centrima. Data centri su objekti gdje se nalaze serveri u vrlo sigurnom okruženju (video-nadzor, zaštita od požara, klimatizirani prostor, alternativni izvori napajanja i slično).
  3. Browser – je aplikacija za vaše računalo ili mobilni uređaj koja omogućuje pregled sadržaja na internetu. Najčešće se koriste Chrome, Mozilla Firefox, Opera te Edge . Korisnici Apple uređaja najčešće koriste Safari browser.
  4. WordPress – je sustav za upravljanje sadržajem web stranica i kao takav je jedan od najpopularnijih na svijetu. Po najsvježijim statistikama koristi se na skoro 30% svih postojećih web stranica što je svakako impozantna brojka koja govori sama po sebi. Prvi put je objavljen 27. svibnja 2003. godine i do danas je postigao neviđen uspjeh zahvaljujući svojoj kvaliteti koda, intuitivnosti te prilagodljivosti za krajnjeg korisnika.
  5. Plugin – dodatak koji web stranici omogućava određenu dodatnu funkcionalnost. Plugin može biti pisan od strane developera (programera) ili već gotovi plugin koji se može preuzeti uz plaćanje ili besplatno.
  6.  Layout – kratko i jasno. Raspored elemenata na nekoj web stranici
  7.  Mockup – (skica web stranice) Može biti na papiru ili napravljena pomoću nekog specijaliziranog programa.
  8.  FAQ – (Frequently Asked Questions ili Često postavljana pitanja). Kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo često puta je potrebno oformiti takvu sekciju na vašoj web stranici. Korisnik će tamo vrlo brzo doći do željenih informacija koje ga zanimaju. Tu možete uvrstiti odgovore na sljedeća pitanja: Koji je rok dostave vaše robe? , Koji su načini plaćanja?, Vraćate li novac ako nisam zadovoljan vašom uslugom? itd, itd…Svakako proučite navike vaših korisnika te dosadašnja iskustva prije kreiranja FAQ sekcije.
  9. Caching ili keširanje – Proces spremanje pregledanog sadržaja u privremenu memoriju kako se isti ne bi morao ponovno učitavati prilikom ponovnog pregledavanja.
  10. Landing page – Odredišna stranica vaše kampanje ili oglasa (Google ili Facebook oglasa). To može biti neka postojeća stranica unutar vašeg weba ili posebno kreirana stranica za tu svrhu.

Ovaj web pojmovnik ćemo vremenom nadograđivati, stoga povremeno bacite pogled na ovaj članak kako bi obogatili svoje znanje.

Čitamo se….

1

Zatražite ponudu još danas!

Želite više posjeta, bolju prisutnost na tražilicama? Nazovite nas za besplatnu konzultaciju

Share This