fbpx

Naši korisnici su nas ocijenili s prosjekom 9.6

Nazovite nas

Zatražite ponudu!

Bez obzira jeste li bloger, web trgovac ili imate web stranicu koju koristite za prezentaciju svoje tvrtke i njezinog poslovanja zasigurno imate nekoga tko vam povremeno ili svakodnevno održava vaš web sustav.
Zasigurno ste se barem jednom zapitali jeli to za vas nepotreban trošak i jeli moguće da stranica funkcionira bez održavanja.

Sve web stranice zahtjevaju redovito održavanje i nisu nepotreban trošak.

Odgovor na drugi dio pitanja je sljedeći…Da, moguće je da stranica funkcionira bez održavanja, ali ne dugo. Naime, kako se u IT svijetu sve odvija nevjerovatno brzo tako se istom brzinom događaju promjene koje je nužno napraviti na vašoj web stranici. Isto tako, svjedoci smo svakodnevnim hakiranjima web stranica, ubacivanju zlonamjernog software-a na servere te ostalim nepodopštinama čiji je krajnji rezultat zastoj u radu web stranica. To naravno može u bitnoj mjeri utjecati na vašu prodaju ili proizvesti negativan učinak na vaš poslovni image.

Postoje dvije glavne razine održavanja web stranica:

1. Održavanje integriteta koda web stranice koji osigurava ispravan prikaz i funkcionalnost.
2. Redovito ažuriranje dodataka i nadopuna sadržaja web stranice.

U daljnjem tekstu navesti ću vam nekoliko razloga zbog čega treba redovito održavati web stranice.

Ispravno učitavanje web stranice na svim preglednicima

Pojavom mobilnih telefona s naprednim značajkama znatno je porasla i uporaba mobilnih preglednika za pregled sadržaja na web-u. S tim u vezi, koristeći korisnička iskustva, porasla je potreba za optimizacijom sadržaja za mobilne preglednike. Ukoliko stranica nije optimizirana za takve vrste preglednika sadržaj će biti praktički neupotrebljiv, što će rezultirati napuštanjem web lokacije u prvom koraku. To svakako ne želi niti jedan vlasnik web stranice.

Ažuriranje zastarjelog koda i dodataka

Kako se razvijaju razne tehnike pisanja koda i tzv.framework iste je nužno i redovito ažurirati. Ukoliko to ažuriranje izostane, vrlo je vjerojatno da će doći do problema u radu web stranice. Nove verzije dodataka izlaze gotovo svakodnevno te njihovim ažuriranjem zadržavamo kompatibilnost sa jezgrom web stranice i ostalim dodacima.
Ažuriranjem koda i dodataka također postižemo višu razinu sigurnosti web stranice što je svakako bitno za reći.

Stvaranje sigurnosnih kopija web stranice (backup)

U održavanje web stranice svakako spada i stvaranje sigurnosnih kopija. Sigurnosna kopija, tzv. backup stvara se iz vrlo praktičnih razloga. Ukoliko imamo sigurnosnu kopiju web stranice, u svakom trenutku možemo vratiti stanje u kakvom se stranica nalazila prije nekog hakerskog napada, kvara na serveru ili slično. Obično se rade dvije vrste sigurnosnih kopija. Komprimirana sigurnosna kopija na serveru i sigurnosna kopija na lokalnom računalu ili cloud-u. Sigurnosna kopija sadržava datoteke web stranice te pripadajuću bazu podataka. U pravilu (ako je sve napravljeno kako treba) se stranica može vratiti online za svega 5 do 10 minuta.

Stručno savjetovanje klijenta

Kod nekih agencija u održavanje web sustava ulazi i stručno savjetovanje. Stručno savjetovanje može obuhvaćati: savjet kako napisati kvalitetan članak za web, kako odabrati fotografiju koja će najbolje opisati članak, kako koristiti tipografiju na web stranici, gdje dodati određeni CTA (Call to action), kako voditi analitiku web stranice i slično.

Ako ste pročitali ovaj članak i ako ste trenutni ili potencijalni vlasnik web stranice, odgovor na pitanje iz naslova će vam se sam nametnuti.

Čitamo se uskoro….

1

Zatražite ponudu još danas!

Želite više posjeta, bolju prisutnost na tražilicama? Nazovite nas za besplatnu konzultaciju

Share This