fbpx

Naši korisnici su nas ocijenili s prosjekom 9.6

Nazovite nas

Zatražite ponudu!

Često se pojam web dizajn stavlja u kontekst kompletne izrade web stranica što je samo dijelom točno. Naime, web dizajn i web development (web razvoj) su dvije odvojene discipline koje u kombinaciji mogu rezultirati odličnom web stranicom. Na početku moram napomenuti da su ove informacije isključivo namjenjene klijentima kako bi što bolje shvatili proces izrade web stranice i terminologiju koja se koristi u tom procesu, a s kojom se mogu susresti.

Ukratko, web dizajner je zadužen za kreativni segment web stranice. Što to znači? Pa, kreativni dio obuhvaća ustvari onaj dio koji vidimo kad učitamo neku web stranicu; raspored elemenata web stranice, tipografiju, komplementarnost boja i slično.
Web developer je za razliku od dizajnera zadužen da sve to smisleno funkcionira. Znači, on taj dizajn koji je dobio od web dizajnera mora iskodirati kako bi to preglednici mogli razumjeti i u konačnici to prezentirati krajnjem korisniku.

Što radi web dizajner?

Kao što sam naveo u uvodu web dizajner, uz kreativnost,  mora vladati određenim vještinama koje uključuju poznavanje rada sa nekoliko vrlo važnih alata nužnih za taj posao. To su na primjer: UXPin, Adobe Photoshop, Ilustrator, Sketch… Naravno, to su samo neki od najpoznatijih alata koji se koriste u procesu web dizajna.


Sami proces dizajna kreće od crtanja rasporeda elemenata na komadu papira (sketch). Tu dizajner koristi svoje poznavanje korisničkih iskustava ali i poznavanje estetike da to u konačnici izgleda ugodno za oko. Za sketch, odnosno onu inicijalnu zamisao, dizajner će često koristiti neke od alata kao što je na primjer Mockplus.
Nakon što se definira osnovna zamisao, pristupa se “crtanju” dizajna u nekom od specijaliziranih programa (npr. Photoshop). Dizajniraju se elementi za svaku pojedinu stranicu kao što su naslovnica, o nama, kontakt, galerija fotografija i slično. Tijekom tog procesa, iz praktičnih razloga, bilo bi idealno kada bi web dizajner bio u čestom kontaktu sa web developerom kako bi posao izrade web stranice bio dovršen kako treba. Vrlo je bitno da web dizajner razumije kodiranje kako bi krajnji korisnik dobio što bolje korisničko iskustvo, tzv. user experience. U tom slučaju timski rad dobija svoj pravi smisao. Nakon što je web dizajn odobren, pristupa se kodiranju.

Što rade web developeri?

Web developere možemo u grubo podijeliti u dvije skupine. To su frontend i backend developeri.

Front-end developer

Front-end developer je osoba zadužena za kodiranje vizualnog dijela web stranice. Što to znači? Nakon dobijenog dizajna (npr. u .psd formatu) pristupa kodiranju svakog pojedinog elementa (layouta). Pri tome, dužan je poštovati postavljene standarde. Njegova je zadaća, također, prilagodba dizajna za sve preglednike te osiguranje ispravne funkcionalnosti web stranice. Ponekad klijenti na web stranici traže određenu dinamiku i interakciju što je također zadaća front-end developera. Vještine koje front-end developer mora poznavati u sljedeće: HTML, JavaScript (JS), CSS i neki od frameworka, npr. Bootstrap.

Backend developer

Backend developer je zadužen za onaj korisniku “nevidljivi” dio web stranice. Taj nevidljivi dio stranice u stvari sadržava logiku sustava. Popularno zvani “Backendaš” mora izvrsno poznavati arhitekturu sustava (WordPress, Magento, Joomla, Typo3), te vladati širokim spektrom programskih jezika uključujući HTML,PHP, MySQL, Javascript te poznavanje određenih frameworka tipa Zend, Laravel itd…U uskoj suradnji sa front-end developerom radi zahvate na serverskoj strani, bazama podataka i “pegla” web stranicu u završnoj fazi. Moram napomenuti da se vrlo često backend developer “suočava” sa tisućama linija koda koje treba napisati te je zasigurno jedna vrlo bitna karika u sustavu izrade konačnog proizvoda-web stranice.

Nadam se da sam vam bar djelomično objasnio ove pojmove koji se vrlo često pojavljuju u praksi, a nerijetko izazivaju zbunjenost kod klijenata.

Čitamo se….

 

1

Zatražite ponudu još danas!

Želite više posjeta, bolju prisutnost na tražilicama? Nazovite nas za besplatnu konzultaciju

Share This