fbpx

Naši korisnici su nas ocijenili s prosjekom 9.6

Nazovite nas

Zatražite ponudu!

Ukoliko razmišljate o izradi web stranice, zasigurno ćete doći u doticaj sa pojmom „domena“.
Što je u stvari domena? Domena je adresa vaše web stranice koja sadržava ime (npr. safrandesign) i ekstenziju (.hr). Ime domene mora biti jedinstveno (uključujući ekstenziju) i kao takvo je namjenjeno za pristupanju nekoj web stranici putem internet preglednika.

Naziv domene

Odabir naziva domene ovisi o raznim faktorima ali svakako treba slijediti važne smjernice pri samom odabiru:

– naziv domene treba biti jednostavan i lako pamtljiv
– naziv domene nebi trebao sadržavati više od 8 znakova mada to nije pravilo
– naziv domene mora biti unikatan
– naziv domene mora biti lagan za tipkanje
– naziv domene mora biti lagan za izgovaranje
– ako je ikako moguće izjegavati crtice u nazivu domene

Najčešće se ime domene određuje sukladno nazivu tvrtke, uslužne djelatnosti, imena restorana (hotela) i slično. To ponekad zna biti vrlo tricky. Ukoliko se koriste latinski ili grčki nazivi za ime tvrtke vrlo je vjerojatno da je ta domena sa ekstenzijom .com zauzeta i tada se pribjegava različitim varijacijama toga imena. Primjer: delta.com i delta.hr su zauzete, a mi možemo iskoristiti varijaciju deltadradjenje.com, deltagraditeljstvo.com, delta-gradenje.com ili delta-graditeljstvo.hr.

I zapamtite, domena ne mora nužno sadržavati ključnu riječ. Ukoliko, primjerice, vodite web shop koji prodaje žensku odjeću različitih brendova, domena ne mora nužno sadržavati ključne riječi: odjeća, žene, ženska odjeća itd. Zakupite domenu tipa: lilytop.com i gradite brend oko toga. Domena je kratka, pamtljiva i brendailna što u konačnici može rezultirati vrlo dobrim odazivom kupaca.
Vrlo dobar primjer za to je Etsy, uspješna stranica za prodaju rukotvorina čije ime nema posebno značenje ali se vlasnicima učinilo zanimljivo. 🙂

Ekstenzija domene

Ukoliko se vaše poslovanje odvija izvan granica Hrvatske toplo preporučam odabir .com ili.net ekstezije za vašu domenu. Domena sa.hr ekstenzijom je lokalna vršna domena i još nije dovoljno prepoznata na međunarodnom tržištu te je korisnici interneta koji nisu upućeni doživljavaju kao human resources (ljudski potencijali) nastavak.

Kupovina i obnova domene

Postoje besplatne i naplatne domene.

Besplatne domene su domaće vršne domene sa ekstenijom .hr. Svaki korisnik ima pravo na jednu besplatnu domenu po OIB-u i to:

• pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH,
• fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostanu djelatnost u RH (obrtnici, umjetnici, liječnici i slično).

Naplatne domene mogu također imati .hr ekstenziju ali s tim da nema ograničenja u broju registracija. Više o besplatnim i naplatnim domenama možete pročitati na linku:
https://domene.hr/portal/register

Generičke domene i domene država

Postoji nekoliko popularnih ekstenzija kao na primjer:

.com – korporativne web stranice uglavnom za komercijanu uporabu
.info – informativne web stranice
.net – vrlo slična uporaba kao i za .com ekstenziju
.org – web stranice za organizacije i institucije
.biz – informativne web stranice, najčešće vezane za poslovne tehnologije
.eu –  sve web stranice za vlasnike web stranica iz Europske unije

Domene možete zakupiti na najmanje 1 godinu, a prije isteka morate je produžiti kako bi vaša stranica funkcionirala bez prekida.

Ukoliko niste sigurni koju domenu kupiti, gdje je kupiti i kako je produžiti slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam pomoći.

1

Zatražite ponudu još danas!

Želite više posjeta, bolju prisutnost na tražilicama? Nazovite nas za besplatnu konzultaciju

Share This